Trouwen en samenwonen

Samenwonen en trouwen

Samen verder! Er zijn verschillende manieren om uw liefde vast te leggen en ieder heeft zijn voordelen.

Als u samen verder gaat, wilt u wellicht een aantal afspraken maken en deze op papier zetten. U kunt ervoor kiezen om te trouwen of een samenlevingscontract op te stellen.

Trouwen of geregistreerd partnerschap
Door te trouwen of een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen aan te gaan, wordt u automatisch elkaars erfgenamen en geldt er een onderhoudsplicht, waardoor u wettelijk verplicht bent om voor elkaar te zorgen en elkaar financieel te onderhouden. Door huwelijkse voorwaarden en een testament te laten opstellen bij de notaris kunt u dit anders regelen of bepaalde gedeeltes uitsluiten.

Samenwonen met een samenlevingscontract
Wilt u nog niet trouwen, maar wel een aantal zaken officieel vast laten leggen als u gaat samenwonen? Dan is een samenlevingscontract de uitkomst. In een samenlevingscontract worden over het algemeen zaken opgenomen zoals hoe de kostenverdeling is, wat de verdeling is van de spullen en wie er in de woning blijft wonen als u uit elkaar gaat of komt te overlijden. In een samenlevingscontract worden alleen verplichtingen die u zelf laat opstellen opgenomen. U bent niet automatisch elkaars erfgenaam en ook de onderhoudsplicht is er niet. Wilt u wel elkaars erfgenaam zijn, dan kunt u dit bij de notaris vast laten leggen in een testament.

Ouderlijk gezag bij huwelijk of samenlevingscontract
Als er kinderen geboren worden als u bent getrouwd, dan krijgt de vader automatisch het gezag over het kind. Bij een samenlevingscontract is dat niet zo. Hierbij moet de vader het kind eerst erkennen en samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten vastleggen.

Huwelijk of samenlevingscontract ontbinden
Wilt u uw partnerschap beëindigen? Bij het ontbinden van het huwelijk dient een advocaat een verzoek in bij de rechtbank. Een samenlevingscontract is simpeler te ontbinden. Door elkaar een aangetekende brief te sturen waarin staat dat het contract ontbonden wordt, is het samenlevingscontract ontbonden.

Wilt u meer informatie over de vastlegging van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract? Neem contact met ons op, wij adviseren u graag. Of vraag meteen (vrijblijvend) een offerte aan.